Se decibeltestet: Hur högt smäller ett ”tyst” fyrverkeri?

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med så kallat ”tysta” fyrverkerier som är utformade för att inte låta så mycket. Men hur stor är skillnaden egentligen? Vi gjorde ett test med ljudmätare av två olika fyrverkerier. I videon kan du se resultatet.

De senaste åren har antalet bränder och skador i samband med fyrverkerier på nyårsafton minskat. En orsak är att man idag inte får använda raket med styrpinne om man inte har tillstånd och särskild utbildning. Det är dessutom helt förbjudit med vanliga smällare.

Otillåtna smällare låter mer

Ändå har det varit en hel del smällare veckan före nyårsafton. Enligt Tullverket har antalet insmugglade smällare ökat kraftigt i år. Det har skett en fördubbling av antalet beslagtagna smällare och raketer jämfört med förra året. En tredjedel av de beslag där mottagaren har identifierats är omyndiga ungdomar. Ofta köper de smällare från polska hemsidor.

– En del smällare är väldigt kraftfulla och kan leda till allvarliga skador på båda människor och egendom. De kraftigaste smällarna är i nivå med en sprängladdning, säger Mattias Ragert, presschef på Tullverket.

”Högre ljudnivå”

Enligt Rolf Weinander, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, innehåller de importerade smällarna ett annat ämne än det som fanns i de tidigare smällarna i Sverige på 90-talet.

– De innehåller ett ämne som både har större sprängkraft och högre ljudnivå.

”Vänta minst 20 minuter”

Det är vanligast att skador uppstår för att man inte följer instruktionerna, enligt Samuel Dahlström som är brandingenjör vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

– Om fyrverkeripjäsen inte smäller av efter att man tänt den så är det väldigt viktigt att man väntar 20 minuter innan man går fram. Det är en av de vanligaste orsakerna till skador, säger han.

Hörselskador är också vanliga. En tillräckligt hög knall kan räcka för att skada hörseln. Därför är det viktigt att verkligen hålla säkerhetsavstånden som står på förpackningen.

I videon kan du se hur höga ljud som uppmättes vid vårt test av vanliga och så kallat ”tysta” fyrverkierier. SVT hade tillstånd från polisen för att genomföra testet på en plats långt från tätbebyggt område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.