Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Full fart i lådbilsrallyt som var final för byggkollot på Anders Ljungstedts gymnasium. Se och hör om det i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Se lådbilsrallyt som avrundade byggkollo i Linköping

Publicerad

För tredje året i rad ordnades byggkollo för barn på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Syftet är att intressera 8-10-åringar för praktiska utbildningar.

Som final kördes ett lådbilsrally med fordon barnen själva snickrat ihop.

– Stämningen brukar vara fantastisk, det är helt underbart. Sedan är det ettor och tvåor på byggprogrammen som är ledare, säger Magnus Almberg, ansvarig för byggkollot och lärare på skolan.

Gjuta betong och köra tunga maskiner

60 barn, uppdelat på två veckor, deltar i byggkollot. ”Ljunkan” var tidig med den här typen av satsning. Nu har kollona spridit sig till ett tiotal andra platser.

Bakom byggkollot står kommunen och BYN, byggbranschens yrkesnämnd. Barnen får gjuta betong och köra riktiga maskiner, förutom att bygga lådbil, då.

Iris Berger var med på kollot redan i fjol och vad hon tycker om det och hur det gick i lådbilsrallyt ser du i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.