Foto: SVT

Sexåringars tänder i dåligt skick

Uppdaterad
Publicerad

Sexåringar i Östergötlands, Sörmlands och Gotlands län har mer karies än sexåringar i resten av Sverige.

Socialstyrelsen har undersökt hur många barn och ungdomar som är kariesfria i olika åldrar. Treåringar, sexåringar, tolvåringar och nittonåringar har ingått i undersökningen.

Genomsnittet för sexåringar i hela landet är att 77 procent är utan karies. I Sörmland når den siffran bara upp till 73 procent. För Östergötland är motsvarande siffra 75 och på Gotland  76 procent.

För treåringarna ser det lite bättre ut i våra län. Där ligger Sörmland exakt lika med riket i övrigt med 96 procetn kariesfria. Östergötland släpar efter lite med 94 procent medan gotländksa treåringar har en bättre tandstatus med 98 procent utan hål i tänderna.

Tolvåringarna i våra län har lika bra eller bättre tandstatus än landet i övrigt. Dock är det så att med ålderna kommer också hålen i tänderna rent generellt. Andelen kariesfria hade i åldersgruppen sjunkit till 66 procent i landet.

Nittonåringarna har ännu fler hål i tänderna. I hela Sverige var det bara 34 procent som var kariesfria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.