Arkivbild Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Sexbrott på Bråvalla festival ännu ouppklarade

Uppdaterad
Publicerad

De långa handläggningstiderna på Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping gör att polisen ännu inte kunnat avsluta alla dom misstänkta fall om sexbrott på Bråvalla Festivalen i somras.

Sommarens Bråvalla festival i Norrköping kom till stor del att handla om misstänkta våldtäkter och sexbrott. Därför valde arrangörerna att lägga ner festivalen inför nästa sommar. Fem anmälda våldtäkter och ett 20-tal sexuella ofredanden blev slutet för festivalen. Men för polisen fortsätter arbetet med att klara upp dom misstänkta brotten, något som de inte lyckats med eftersom de fortfarande väntar på svar från NFC.

– Vi försöker hela tiden jobba effektivare och vi har en rejäl produktionsökning det senaste året på hur många ärenden vi kan hantera, säger Lena Klasén, chef på NFC.

”Behöver 300 till”

Idag arbetar strax under 500 personer på NFC. Men även om man rekryterat i stor takt de senaste åren blir brottsfallen allt fler och personalen kan inte möta det ökade trycket.

– Vi har växt med hundra personer de senaste tre åren men min bedömning är att vi fortfarande är för små och vi skulle behöva ytterligare 300 medarbetare för att klara uppgiften, säger Lena Klasén.

Men trots de långa handläggningstiderna menar hon att utredningarna blir rättssäkra: 

– Det man brukar säga om NFC är att vi har hög trovärdighet och långa handläggningstider och jag föredrar det framför låg trovärdighet och korta handläggningstider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.