I klippet visas bilder från invigningsceremonin och intervjuer med representanter från en av de fyra syrisk-ortodoxa kyrkorna i Norrköping. Foto: Daniel Díaz/SVT

Seyfo-monumentet invigt i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes ett minnesmärke i Norrköping för att minnas dem som dog under massmorden 1915 i Osmanska riket. De fyra syrisk-ortodoxa kyrkorna i Norrköping har tillsammans med kommunens hjälp kunnat resa upp Seyfo-monumentet i Folkparken.

– Det här tillhör historien och får inte bli bortglömt, säger Martina Timürtas, ordförande för S:ta Maria syrisk-ortodoxa kyrka.

Bakom Matteuskyrkan i Folkparken får nu det svarta granitblocket med guldinristningar, Seyfo-monumentet, stå. Det är ett minnesmärke över de folkslag som dog i massakrerna på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker i Osmanska riket (nuvarande Turkiet) under första världskriget.

– Man har rätt som folkslag att visa att vi finns. Det här tillhör historien och får inte bli bortglömt, säger Martina Timürtas, ordförande för S:ta Maria syrisk-ortodoxa kyrka.

⇑ I klippet ovan berättar Ibrahim Tekmen vilka datum som minnesdagarna för varje folkslag äger rum.

Första monumentet på kommunal mark

Enligt Martina Timürtas är det här första offentliga monumentet över massmorden 1915 på kommunal mark.

De fyra kyrkorna

De fyra syrisk-ortodoxa kyrkorna i Norrköping har till stor del finansierat monumentet och köpt marken den är placerad på, av Norrköpings kommun. Ibrahim Tekmen, sitter i styrelsen för Seyfo-kommittén i Norrköping.

– Vi kommer att varje år hedra våra martyrer, säger Ibrahim Tekmen.

– Det är väldigt viktigt för oss som folk att ha ett monument så att våra barn och barnbarn kan gå dit och minnas våra förfäder, förklarar Martina Timürtas.

⇓ Få en snabb genomgång om frågan i videon nedan.

Seyfo

◦ Seyfo betyder ”svärdets år”, en syriansk benämning på massmorden 1915.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.