Foto: SVT

Sista dagen i Miljööverdomstolen

Publicerad

Idag var det sista dagen för förhandlingarna i Miljööverdomstolen när det gäller målet om Nordkalks brytning i Bunge på Gotland. Dagen ägnades bland annat till ett besök på platsen det handlar om.

Förhandlingarna har förts på Gotland under den gångna veckan. Ärendet gäller huruvida Nordkalk ska få bryta kalk i en ny täkt i Bunge på norra Gotland.

Den täkt som Nordkalk använder idag kommer att ta slut och därför vill företaget börja bryta kalk på ett nytt ställe. Nordkalk har tidigare fått tillstånd av Miljööverdomstolen men Mark- och miljödomstolen ville inte ge tillstånd. Därför har processen nu gått vidare.

Region Gotland, Länsstyrelsen och Naturvårdsverket är några av de som haft synpunkter på ny brytning. Region Gotland oroar sig exempelvis för vad som kan hända med grundvattnet i området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.