Motalas kommunalråd Kåre Friberg och hans försvarsadvokat Hanna Lindblom. Foto: SVT/TT

Sista rättegångsdagen i hovrätten – Friberg kvar i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen hölls den sista rättegångsdagen i hovrätten i det överklagande målet gällande kommunalrådet i Motala, Kåre Friberg. Nu står det klart att han blir kvar i häkte tills domen meddelas.

Under torsdagen meddelade Kåre Fribergs advokat till SVT Nyheter Öst att han blir kvar i häkte tills det att hovrättens dom faller den 5 maj.

– Jag kan säga att jag är oerhört besviken. Jag har precis fått beskedet att hovrätten har beslutat att min klient blir kvar i häkte i avvaktan på domen den 5:e maj. Med tanke på att han blir kvar i häkte kommer han att dömas på ett eller annat sätt, säger Hanna Lindblom, försvarsadvokat.

Kommunalråd i Motala dömd

Kåre Friberg nekar fortsatt till brott.

– Jag talade precis med honom. Det är inte ett muntert besked och han är förtvivlad såklart, säger Hanna Lindblom.

Domen överklagades

Det var i februari som kommunalrådet i Motala, Kåre Friberg dömdes till fängelse i två år och sex månader för grov kvinnofridskränkning och våldtäkt av Linköpings tingsrätt. Tingsrättens dom överklagades till hovrätten av både åklagare och försvar.

– Jag har gjort bedömningen att det finns skäl att låta hovrätten pröva vissa av gärningarna där den tilltalade frikänts. Därutöver vill jag att hovrätten prövar förutsättningarna för straffskärpning, sa kammaråklagare Emma Högström i ett uttalande tidigare i år.

Se SVT Nyheter Öst:s reporter berätta om tingsrättens dom i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunalråd i Motala dömd

Mer i ämnet