Självkörande bussar – snart verklighet i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Efter Stockholm och Göteborg är det snart dags för Linköping att ha förarlösa bussar i stadstrafik. I höst sätter testprojektet igång på gator i Campusområdet.

Barkarby utanför Stockholm har det redan i reguljär busstrafik. I Linholmen i Göteborg är provprojekt i full gång. Nu blir Linköping den tredje kommunen i landet där det snart kommer att rulla förarlösa bussar.

– Man kör bussen runt i den tänkta rutten och låter den med hjälp av kameror och datorer ”läsa in sin miljö”, säger innovationschefen Christian Monstein på företaget Transdev.

Skapar tredimensionell värld

Det innebär att bussen skapar en tredimensionell karta av sin omvärld. I den kartan ritar man sedan in en virtuell räls som visar hur fordonet ska köra.

– Man lägger in regler, till exempel i vilka korsningar bussen ska sakta in och när den ska använda blinkers. Man programmerar helt enkelt hur bussen ska bete sig, säger Christian Monstein.

Säkerhetsförare finns ombord

Testkörningarna i höst kommer att köras i universitetsområdet i Linköping i den första fasen. Men helt utan mänsklig kontroll blir det inte i början.

– I försöksverksamheten kommer vi att ha en säkerhetsförare ombord. Både för att prioritera säkerheten men också som servicevärd, för att ta hand om våra resenärer och informera om tekniken, säger christian Monstein.

Tanken är att bussarna så småningom ska vara helt förarlösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.