• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer:

Sjöfartsverkets nyinköpta räddningshelikoptrar är av modellen AW139. Foto: AgustaWestlandVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sjöfartsverket köper nya räddningshelikoptrar

Publicerad

Sjöfartsverket har tecknat avtal med den engelsk-italienska helikoptertillverkaren AugustaWestland om sju nya helikoptrar.

Den nuvarande helikoptern Sikorsky S-76 kommer att bytas ut mot den nya modellen AW 139 som innebär bättre tillgänglighet då den klarar besvärligare väderlek som t ex vid isbildning.

– Det är mycket tillfredsställande att vi i framtiden kommer att ha en förbättrad kapacitet och förmåga att rädda liv utan att de totala kostnaderna för verksamheten kommer att öka, säger Noomi Eriksson, stf generaldirektör för Sjöfartsverket och chef för sjö- och flygräddningsavdelningen.

Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för sjö- och flygräddning i landet. I Ronneby, Visby, Göteborg, Norrtälje och Umeå finns räddningshelikoptrarna stationerade. De är i tjänst dygnet runt och ska kunna påbörja en insats inom 15 minuter efter att besättningen larmats.

De nya helikoptrarna ska successivt ersätta de nuvarande från halvårsskiftet 2013 till slutet av 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer