Foto: TT

Fruktad sjukdom drabbar bin på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort bisamhälle har avlivats i Väte på Gotland. Bina hade smittats av den fruktade sjukdomen Amerikansk yngelröta.

Amerikansk yngelröta är en sjukdom som kan orsaka betydande förluster för biodlaren. Gotländske biodlaren Lars Svensson fick avliva en besättning om 50-60 000 bin igår.

– I första hand reagerade jag på lukten och så såg jag på yngelkartorna att cellerna inte var som de ska, säger biodlaren Lars Svensson till P4 Gotland.

Lars Svensson tog prover och skickade dem till Statens Veterinärmedicinska anstalt (SLU) och det visade sig att hela besättningen smittats.

Smittan ökar

Ett sjukt bisamhälle får insjunkna och mörkfärgade cellock och de döda larverna börjar så småningom avge en stark och motbjudande lukt. Smittbakterierna är motståndskraftiga mot både värme, kyla och rengöringsmedel och kan vara mycket besvärliga att bli av med.

På grund av ett strängt bekämpningsprogram har sjukdomen hållits i schack och minskat kraftigt under andra halvan av 1900-talet, men under senare år har förekomsten av smittan ökat igen.

Jordbruksverket vet inte vad ökningen beror på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer