Det behövs mer pengar, annars riskerar almsjukan att breda ut sig, enligt länsstyrelsen på Gotland. Foto: SVT

Utan statligt stöd: Almen helt borta på Gotland om tio år

Uppdaterad
Publicerad

På Gotland har man arbetat hårt för att få bukt med almsjukan. Men det är dyrt och nu befarar länsstyrelsen att Naturvårdsverket vill dra in det statliga stödet för att rädda almarna.

– Vi har lyckats hålla almsjukan stången hittills, men om vi slutar nu är det ju som att kasta pengarna i sjön, säger enhetschefen Anna-Lena Fritz.

Än så länge har länsstyrelsen på Gotland lyckats bromsa almsjukans framfart på ön. Tack vare tidig och långsiktig bekämpning av den aggressiva svampsjukdomen finns 90 procent av alla almar fortfarande kvar. 

Annat är det på Öland, där utbrottet av almsjuka uppstod samtidigt, runt 2005. Där här nästan hela almpopulationen slagits ut. Bara tio procent finns kvar.

Blir bara almskott

I Skåne och Halland finns arten knappt kvar alls. Det kommer upp almskott, men efter fem eller sex år har sjukdomen tagit dem.

Länsstyrelsen på Gotland arbetar aktivt för att förhindra att öns almar ska gå samma öde till mötes. Enligt beräkningar från Statens Lantbruksuniversitet, SLU, kommer almen att vara helt borta på Gotland inom tio år om man slutar att bekämpa sjukdomen.

Men det är både dyrt och krävande.  

– Man får ta bort de sjuka almarna och destruera dem, vi brukar elda upp träden. Vissa almar skjuter rotskott och då måste vi röja även runt själva moderträdet, säger Anna-Lena Fritz, enhetschef vid Länsstyrelsens naturvårdsenhet. 

Vaccinerar skyddsvärda träd

Det går även att vaccinera mot almsjukan, men det måste göras om varje år.

– Det blir dyrt. Det gör vi när det gäller särskilt skyddsvärda exemplar.

Både alm och ask är viktiga träd, inte minst i de gotländska änsmiljöerna. Men båda trädslagen är idag drabbade av sjukdomar. För askens del handlar det om askskottsjukan.

Det går att plantera lind som ersättning, men linden har inte alls lika höga naturvärden som almen, enligt Anna-Lena Fritz. 

Behöver finansiering

Att bekämpa almsjukan på Gotland kostar ungefär 5 miljoner kronor om året. Hittills har det finansierats genom ett EU-projekt som startade 2013, och där flera myndigheter, bland annat Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket, varit med.   

– Nu har vi har fått indikationer på att Naturvårdsverket tycker att det är mycket pengar, säger Anna-Lena Fritz.

Hon har nu har skrivit till myndigheten och påtalat behovet av en långsiktig finansiering för att stoppa almsjukan på ön. Om man inte fortsätter med bekämpningen riskerar de stora satsningar som hittills har gjorts att vara bortkastade, menar hon. 

– Vi har lyckats hålla sjukdomen stången ganska bra. Men om vi slutar med det nu är det ju som att kasta pengarna i sjön, säger Anna-Lena Fritz, enhetschef vid Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Almsjuka

Almsjuka är en aggressiv svampsjukdom som kan ta död på ett träd på bara några veckor.

i första hand sprids sjukdomen av almsplintborre.

Fastlandets almar drabbades av sjukdomen redan i början på 1950-talet. Gotland var länge förskonat. Hur almsjukan till sist nådde ön är oklart, men man misstänker att ved av alm med svamp och splintborrar transporterats till ön. Ur veden har skalbaggarna kläckts och sedan flugit till levande, friska träd. När de har ätit på kvistarnas bark har de smittat träden.

Källa: Statens Lantbruksuniversitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.