Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjukvårdspolitiker på Gotland hoppas på mer pengar – hör socialministerns svar Foto: SVT

Sjukvårdspolitiker på Gotland hoppas på mer pengar

Uppdaterad
Publicerad
Sjukvården på Gotland har ständigt haft svårt att hålla budget. Men ett förslag till nytt kostnadsutjämningssystem är nu ute på remiss. Enligt förslaget så skulle Gotland få betydligt mer pengar till sjukvården.

Systemet för kostnadsutjämning går ut på att alla delar av landet på ett så rättvist sätt som möjligt ska kunna erbjuda till exempel vård och kollektivtrafik till sina invånare.

I oktober förra presenterades en utredning som gjorts på uppdrag av regeringen. Där nämns Gotland som ett av områdena som gynnas.

– Det finns ett förslag om någonstans mellan 85-90 miljoner kronor om året, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden Region Gotland.

Gotland har speciella förutsättningar med sitt ö-läge och måste ha ett lasarett trots att befolkningsunderlaget egentligen är för litet för det. Det här hoppas man från gotländskt håll att få mer kompensation för.

”Regeringen tycker att det är ett bra förslag”

Idag tog man upp frågan med socialminister Lena Hallengren (S) när hon besökte Visby lasarett.

– Jag har stor förståelse för att situationen är speciell och att det behövs ökade resurser med den ekonomiska situation man har. Jag vet också att företrädare från Gotland kanske inte tycker att det räcker fullt ut, men att det här ändå bidrar, säger Lena Hallengren om förslaget.

Samtidigt vågar hon inte lova att det går igenom.

– Det beror ju på alla partier. Men regeringen tycker att det är ett bra förslag, säger hon.

Föreslås införas år 2020

Den nya kostnadsutjämningsmodellen föreslås att införas år 2020. Mats-Ola Rödén hoppas att det blir så.

– Om vi tittar idag så skulle det innebära en möjlighet att kanske till och med visa ett överskott för första gången på bra många år i den typen av budget, säger Mats-Ola Rödén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet