Eva Ahlin (C), ordf i bygg- och miljönämnden Region Gotland. Foto: Fredrik Sandberg/TT och SVT

Skadliga partiklar i Visbyluften – handlingsprogram klubbat

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland beslutade idag om ett handlingsprogram för att komma till rätta med de oväntat höga halterna av PM10 i Visbyluften. Enligt bygg- och miljönämndens ordförande Eva Ahlin (C) handlar mycket om att ta reda på vad som ska mätas och om att mäta på flera platser.

– Det är oväntat höga halter av PM10 i luften. Framför allt perioden januari till mars. Och det är svårt att veta exakt varifrån det kommer, säger Eva Ahlin (C).

I förra veckan berättade SVT Nyheter Öst om att Region Gotland har planer för att åtgärda luften. Idag, måndag, klubbades alltså ett åtgärdsprogram.

Kalk mot granit

– Vi ska byta den kalkkross vi sandat med mot granitkross. Vi ska skaffa portabel mätutrustning så vi kan mäta på flera platser. Och vi ska sopa gatorna oftare.

– Vi hoppas att det här är rätt åtgärder för de kostar mycket pengar. Sedan återstår att ta reda på om vi gjort rätt.

Fakta om partiklar i luft

I varje kubikcentimeter stadsluft finns tusentals små partiklar. Partiklarna kommer från flera källor, både antropogena och naturliga.

Två vanliga mått på partiklar som finns i stadsluft är PM2,5 och PM10. Förenklat ger dessa mått massan av partiklar i luften som är mindre än 2,5 respektive 10 mikrometer (µm) i diameter.

När dessa partiklar andas in kan de nå ner i andningsorganen och orsaka negativa hälsoeffekter både på kort och lång sikt.

Källor

Partiklar uppstår vid flera olika källor. En del av dessa är antropogena såsom vedeldning och dubbdäcksslitage och andra är naturliga som till exempel havsvågor och ökendamm.

De större partiklarna (PM10) bildas framförallt via slitage, exempelvis från nedbrytning av vägbanan på grund av dubbdäck. Dessa partiklar utgör även den största massan av partiklar i luften. De mindre partiklarna (PM2,5) kommer framförallt från olika förbrännings- och industriprocesser.

Källan påverkar inte bara partiklarnas storlek utan även deras sammansättning. Till exempel kan slitagepartiklarna från vägbanan bestå till en stor del av olika mineraler medan förbränningspartiklarna från vedeldning består främst av kolföreningar.

I förorenad luft kan partiklarna också beläggas med andra ämnen, såsom sulfater, nitrater och organiska ämnen. Eftersom en partikel kan ha flera källor kan det vara svårt att avgöra vilken källa den kommer ifrån.

Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.