Arkivbild och Åsa Wennergren (L) kommunalråd Linköping. Foto: SVT och Linköpings kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skäggetorpsskolans högstadium stängs hösten 2021

Uppdaterad
Publicerad
Linköpings kommun meddelar idag att Skäggetorpsskolans högstadium avvecklas från och med höstterminen 2021. Eleverna kommer i stället placeras på andra skolor i kommunen. Ett skäl är att motverka segregation, enligt kommunen. Förskoleklasser, låg- och mellanstadium ska vara kvar i Skäggetorp.

– Segregationen måste motverkas genom att skapa skolor med en mer blandad sammansättning av elever, säger Åsa Wennergren (L),kommunalråd med ansvar för utbildning.

”Förtjänar riktig diskussion”

Elias Aguirre (S) kommunalråd och vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden är inte emot förändringen. Men han tycker att detta har stressats fram.

– Det är självklart att vi inte kan fortsätta som vi gjort, med Skäggetorpsskolan som är så segregerad, men jag är kritisk till att man stressar fram beslut. Personalen fick information idag och beslut ska fattas innan sommaren, säger han till SVT Nyheter Öst.

Hur tycker du att man skulle ha gjort?

– Jag tycker att det förtjänar en riktig diskussion med Skäggetorpsborna. Jag tycker man skulle presentera förslaget för att Skäggetorpsborna skulle kunna ta ställning, likaså lyssna på de skolor som skulle få ta emot eleverna, säger Elias Aguirre (S).

”Mer problem än lösning”

Vidare säger han att det finns en risk att detta resulterar i mer problem än lösning. Han tror även att de skolor som kommer att få ta emot elever kommer ha en hel del synpunkter.

– De har inte vetat om detta tidigare. Men jag tror att man kommer ha en hel del funderingar om hur man ska göra. Det är viktigt att man klarar övergången på ett bra sätt, säger Elias Aguirre (S).

Gymnasiebehörigheten

Från de styrande partierna hävdas dock att det främsta målet med förändringen är att fler elever ska klara gymnasiebehörigheten.

– Trots stora politiska satsningar, samt engagerad och duktig personal, kan vi ändå se att allt färre av de elever som går på Skäggetorpsskolan får behörighet till gymnasiet. Därför måste vi göra en förändring och vi gör det med barnens bästa för ögonen, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden,  i pressmeddelandet.

Beslut om ny skolorganisation fattas av barn- och ungdomsnämnden i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet