Mimmi Skog, naturvårdshandläggare, länsstyrelsen på Gotland Foto: SVT

Skarvbajs förstör sjö på Fårö

Uppdaterad
Publicerad

En skarvkoloni har förstört en ö i sjön Ajkesträsk på Fårö. Fåglarnas närvaro har också påverkat hela vattenmiljön. För att skydda sjön så har Länsstyrelsen på Gotland bestämt att skarvarna måste bort.

Det handlar om en skarvkoloni på runt 700 fåglar som har häckat på den lilla ön i sjön. Under åren så har deras avföring förstört växtligheten, men allvarligare är, att vattnet också påverkats.

– Dels kan man se att vattnet har blivit väldigt grumligt. Vi går också genomfört mätningar där vi ser att ammoniak, kväve och fosfor har ökat väldigt mycket, säger Mimmi Skog, naturvårdshandläggare hos länsstyrelsen på Gotland.

Gotland
50 skarvar får skjutas, och bon ska tas bort. Foto: SVT

Skyddsjakt genomförs

Sjön är normalt en näringsfattig så kallad kransalgsjö, en naturtyp som är särskilt skyddsvärd enligt EU:S art- och habitatdirektiv. Länsstyrelsen på Gotland har därför beslutat om skyddsjakt på skarvarna – deras bon ska nu tas bort och 50 fåglar får skjutas. Det är förmodligen första gången som skyddsjakt på skarv genomförs för att förhindra övergödning.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet