Foto: TT/SVT

Skattesmäll för misstänkta männen bakom högskoleprovsfusket

Uppdaterad
Publicerad

De två männen står åtalade för att ha legat bakom det omfattande fusket på högskoleprovet som avslöjades i våras. Och det är inkomster från den verksamheten som nu ska beskattas, anser Skatteverket.

Enligt beslutet ska männen – 23 och 26 år gamla – betala skatt på inkomster som de inte redovisat, men också moms och arbetsgivaravgifter för sin verksamhet.

De krävs därför på drygt 3,5 miljoner kronor var.

Högskoleprovsfusket

Inget undantag från skatteplikt

Strax före jul avslutades den stora rättegången mot de båda männen. Där står de och flera andra åtalade för att mot betalning ha hjälp ett stort antal personer att fuska på högskoleprovet. Dom faller nästa vecka.

Men oavsett hur rätten dömer menar Skatteverket att brödernas verksamhet varit skattepliktig. Bara ”de grövsta typerna av kriminalitet ska vara undantagna från beskattning”, skriver myndigheten.

Ytterligare en 26-årig Norrköpingsbo krävs på drygt 4 000 kronor i utebliven skatt.

Sammanlagt stod ett 30-tal personer åtalade i samband med högskoleprovsfusket. Fem av dem är huvudmisstänkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet