Foto: TT

Skifte av mark kan spara energi

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att gårdarna växer och markerna blir alltmer utspridda ska forskare vid Rise, före detta JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik, undersöka markskifte som en möjlighet att minska transporter och på så vis effektivisera jordbrukets energianvändning.

– Det finns ett stort intresse från jordbruksnäringen att arbeta med energieffektivisering av jordbrukets logistik, säger Jonas Engström vid jordbruk och livsmedel.

I slutet av 1700-talet började man skifta jordbrukets uppstyckade odlingsmark till mer sammanhängande och lättskötta enheter, nu är vi kanske på väg däråt igen, skriver före detta JTI i ett pressmeddelande.

”Ska kunna planera lantbrukets logistik”

Markskiftesfrågan ingår som en del i ett projekt där verktyg ska utvecklas för att lantbrukare ska kunna planera lantbrukets logistik. Fram till år 2018 ska projektet som genomförs av bland annat två företag och LRF pågå. Finansiär är utöver medverkande i projektet Energimyndigheten.

20 procent står för transporter mellan gårdar

Transporter har en stor roll inom jordbruket, Av den diesel som förbrukas inom näringen används 20 procent för transporter till och från gårdar och mellan och inom gårdar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.