Foto: SVT

Försvarsmakten: Skjutövningar påverkar inte miljön

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningar och ammunition är inte någon fara för miljön vid skjutfältet i Vättern. Det hävdar Försvarsmakten i en komplettering till Mark- och miljödomstolen.

Försvarsmakten anmodades av Mark- och miljödomstolen att komma in med fler uppgifter om skjutfältets påverkan på miljön. Bland annat handlar det om hur botten ser ut i området och hur den kan komma att påverkas av mer ammunition.

Exempelvis kransalger finns spridda både på platser utan ammunitionsrester och på ställen med gammal ammunition. Dessutom visar undersökningarna att det inte samlas sediment i någon större utsträckning.

Det betyder i sin tur att vattnet inte tros bli speciellt grumligt som följd av nedfallande ammunitionsrester. Det sammantaget menar Försvarsmakten visar att skjutövningarna inte påverkar miljön.

Företaget WSP Environmental Sverige är de som har tagit fram underlaget. Försvarsmakten har bidragit med dykare för att undersöka situationen på botten av Vättern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer