Foto: Hasse Holmberg/TT

Skogsägare vill skjuta 5000 rådjur på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

En företrädare för skogsägareföreningen Mellanskog på Gotland föreslår nu att 5000 rådjur måste skjutas. Detta för att förhindra betesskador på skogplanteringar. Men Svenska Jägareförbundet är skeptiska till förslaget.

I dagens Gotlands Tidningar säger Jan-Erik Dahlbom på Mellanskog att 5000 rådjur måste skjutas. Den väl tilltagna siffran är menad som ett sätt att skapa debatt om rådjursstammen.

Och diskussion har det redan blivit.

– Att hitta på en siffra och säga att vi bara skall skjuta, skjuta och skjuta det kommer inte att hjälpa. Det löser inga problem, säger Johan Thomsson, ordförande för Svenska Jägareförbundet på Gotland.

”Vissa rådjur fattar tycke för plantorna”

Att rådjuren år efter år vållat allt fler trafikolyckor är något som återkommande rapporterats om på Gotland.
Men på senare år har flera markägare också fått sina skogsplanteringar helt eller delvis förstörda av rådjur som äter av knopparna på plantorna.

Enligt Mellanskog är detta något som blir allt vanligare och är ytterligare ett tecken på att stammen ökar.
En lösning är mer jakt. Men Johan Thomsson tror inte att storskalig sådan hjälper.

– Det är bara beklaga markägarna att det är såhär. Men jag är inte ”hundra” på att det beror på hur mycket rådjur vi har utan det är nog individbaserat. Vissa rådjur fattar tycke för plantorna, framförallt utanför jakttid och det är där problemet uppstår. Är det som jag tror, individbaserat, så spelar det ingen roll hur många vi skjuter. Skjuter vi inte just det djuret, då har vi skadorna där ändå. Och då blir det någon form av ursinnesjakt, säger han.

Johan Thomsson. Foto: Patrik Widegren/SVT

”Man måste inventera stammen först”

Under våren ska en en spillningsinventering göras för att få fram en aktuell siffra på rådjursstammens storlek. Först därefter kan man börja prata om hur många djur som bör skjutas, anser jägarna.

– Man måste inventera stammen först, få reda på hur mycket rådjur vi har. Sedan måste vi bestämma oss för hur mycket rådjur vi skall ha. Då får man fram en siffra. Men man måste vara realist och eftersom jag varit jägare i hela mitt liv, och känner många jägare, så finns det i princip ingen jägare som kommer att ställa upp att göra det här om det inte sker etiskt och reglerat, säger Johan Thomsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.