Skogsbrand i Kinda släcktes: ”Öppna lågor och rökpelare”

Uppdaterad
Publicerad

Det kunde ha gått illa om skogsbranden i Falla i Kinda kommun hade fått fart. – Det var öppna lågor och elden hade gått upp i några träd, säger räddningsledaren Ulf Jonsson. Men en sommarstugeägare på väg till jobbet såg rökpelaren i skogen och slog larm. – Det blev en stor räddning tack vare honom.

Ännu vet ingen varför elden fick fäste. Kanske hade någon grillat i skogen. Det råder ännu inga eldningsförbud, men Räddningstjänsten rekommenderar att man bara eldar på anlagda grillplatser.

Spred sig under natten

I det torra fjolårsgräset kan glöden transportera sig vidare i vegetationen. Just den här glöden, i skogen i Falla i Kinda kommun, hade antagligen haft flera timmar på sig, kanske hela natten, för att sakta söka sig vidare genom terrängen medan sommarstugeägarna i närheten låg lugnt och sov.

Fick syn på rökpelaren

Under tiden som glöden transformerades till lågor och klättrade uppför trädstammarna vaknade en av sommarstugeägarna i närheten och satte sig i bilen för att åka till jobbet. Han körde på riksväg 34 när han fick syn på rökpelaren som reste sig över trädtopparna. Då hade glöden intagit ett område på 100 gånger 80 meter och allt fler lågor började flamma upp.

– Det hade kunnat ta ordentlig fart om branden fått fäste, säger räddningsledaren Ulf Jonsson vid Räddningstjänsten i Kinda.

Brandbilar fanns i närheten

Men alla förutsättningar var precis de rätta, när larmet till Räddningstjänsten kom in vid halv sex-tiden på Annandag påsk. Brandbilarna var inte långt ifrån skogen i Falla och i närheten ligger dessutom en sjö.

– Så det blev aldrig någon jättepanik, säger Ulf Jonsson.

”En stor räddning tack vare honom”

Redan efter några timmar var branden släckt och räddningstjänsten kunde lämna skogen i Fallla.

Ulf Jonsson är glad att sommarstugeägaren fick syn på rökpelaren i rätt tid.

– Det blev en stor räddning tack vare honom, säger han.

Ännu en skogsbrand i Östergötland under måndagen: Läs mer här.

Tänk på det här när du grillar

Visa

Allemansrätten ger dig ingen rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden.

Elda bara i ordningsställda eldplatser eftersom det är så torrt i marken nu.

Ta med vatten som du kan släcka med och hälla på glöden efteråt.

Elda inte om det blåser hårt.

Elda inte på torvmark eller i mossa.

Även i jordig skogsmark är risken för bränder extra stor. Elden kan ligga och pyra nere i marken lång tid för att sedan flamma upp.

Undvik att elda nära myrstackar och stubbar.

Lägg inget obrännbart skräp i elden.

Elda inte om det blåser mycket.

Elda inte på berghällar och större stenblock eftersom de kan spricka.

Här kan du se SMHI:s brandriskprognos som visar att risken för gräsbränder är stor i Östergötland och på Gotland just nu. Även när det gäller skogsbränders spridning är risken hög just nu i vissa delar av Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer