Skogsbrand på Rotviksholmen i sjön Yxningen är under kontroll. Foto: SVT

Skogsbrand rasade intill sjön Yxningen utanför Valdemarsvik

Uppdaterad
Publicerad

Natten till tisdagen startade en skogsbrand på Rotviksholmen, en liten halvö i sjön Yxningen mellan Åtvidaberg och Valdemarsviks kommun. Eftersläckningen beräknas hålla på till långt in på tisdagen.

Omkring 20 brandmän har under natten arbetat med att hindra spridning till närliggande hus.

– Vi fick larm från personer som bor på andra sidan sjön att det brann i en fastighet men när vi anlände visade det sig att det bara brinner i skogen, säger Daniel Asp, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Lånat båtar från privatpersoner

– Det är oländig terräng och besvärligt att ta sig fram. Vi fick låna båtar och en pråm av privatpersoner så vi kunde frakta slang, motorsprutor och en del personal fram till branden, medan tog sig dit till fots genom skogen, säger Daniel Asp.

Under kontroll på tisdagsmorgonen

Under natten brann det med full kraft men vid 06-tiden på tisdagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll. Ett tiotal brandmän är kvar och jobbar med eftersläckning.

– Det ligger och pyr och glöder och blossar ibland upp med öppna lågor, så man får går och blöta på. Humuslagret måste bli ordentligt genomdränkt som lervälling för att branden inte ska ta fart igen runt rötter och annat.

Vid 12-tiden är Räddningstjänsten klar på platsen.

Helikopter beställdes för att kunna användas i arbetet, men behövde aldrig sättas in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.