Utbudet av skogsfastigheter i södra Sverige är fortsatt lågt och ränteläget är fortfarande rekordlågt.
– Det har aldrig varit högre priser sedan vi började våra mätningar 1995, säger Magnus Olsson som är chef för region Öst på LRF Konsult.
Intresset för och efterfrågan på skogsmark har också ökat under hela den här tiden, säger han.
– Nu är efterfrågan mycket högre än utbudet, så är man ute efter en särskild skogsfastighet rent geografiskt får man nog slå till om det skulle yppa sig någon.
Skogen står sig
År 2015 steg priset på skogsmark i Sverige i hela landet. Det låga ränteläget och ökade intresset för investering i skog står sig, skriver LRF Konsult i sin summering. När LRF Konsult summerar försäljningarna för första halvåret 2016 visar statistiken att priset på skogsmark fortsatt att stiga i södra Sverige.
Försäljningen av skogsmark kan ofta inte styras. Det är generationsskiften och arvskiften som är avgörande för när det sker, berättar Magnus Olsson.
– Om man kan styra försäljningen, är det ändå svårt att säga om man ska sälja nu eller om priserna är ännu högre om ett halvår, säger han.
Skillnad mellan norr och söder
Prisskillnaden mellan södra och norra Sverige ökar. Det är nog kopplat till högre avverkningspriser i norr pga längre transporter, men också för att transportkostnaderna där har stigit, tror Magnus Olsson.
– I södra Sverige finns det fler transportföretag och mer industri där man har avsättning för skogen, säger han.
Mer gran ger bättre betalt
För 3 miljoner kronor får man idag i norra Sverige i genomsnitt 129 hektar skog med en virkesvolym om 12,400 m³sk, medan man för 3 miljoner kronor i södra Sverige får 35 hektar med en virkesvolym om 5100 m³sk.
Till viss del beror prisskillnaden på att andelen produktiv skogsmarksareal med gran är högre i Götaland jämfört med i norra Sverige. Priset för gran har på senare tid ökat och den genomsnittlige skogsägaren i södra Sverige får bättre betalt för sin råvara och därmed blir marknaden beredd att betala ett högre pris.
Nya människor och nya grupper ger sig in i branschen
Det finns folk i Stockholms innerstad som äger skogar här i Östergötland, berättar Magnus Olsson.
– Skogsägarskolan vi erbjuder, är ju framför allt till för folk som inte är födda i branschen och till den får vi bara fler och fler ansökningar.
LRF Konsult
LRF Konsult är Sveriges största fastighetsmäklare av skogs- och lantbruksfastigheter och är ett helägt dotterbolag till LRF.