Skolan tvingas betala för tomma lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Grundskolan i Norrköping tvingas fortsätta att betala för en skola som stått tom i nästan två år, trots att det finns en friskola som vill ta över.

Vrinneviskolan har stått tom i nästan två års tid. Lika länge har Isam Bardakqji, rektor på den muslimska friskolan Kunskapsljuset, försökt få köpa eller hyra skolan av kommunen.

-Vi vill flytta hit för att det är bra läge, bra skolgård, bra miljö, säger han.

En annan anledning är att friskolan behöver större lokaler för att kunna ta emot alla elever som vill gå där. I dagsläget tvingas man säga nej till många.

Vill inte sälja

Men kommunens lokalförsörjningskontor vill inte sälja, trots att den kommunala skolan förklarat att man inte behöver Vrinneviskolan längre. Lokalförsörjningskontoret vill kanske hellre riva och bygga en ny förskola där Vrinneviskolan idag står. Två kommunala förvaltningars intressen står därmed mot varandra.

Höga hyror

Redan idag betalar skolförvaltningen i Norrköping länets högsta hyror: 19 800 kronor per elev och år. Det är 3 000 kronor över rikssnittet. Om hyrorna sänktes till genomsnittet för landet skulle skolan spara 30 miljoner kronor om året.

-Det räcker till 60 lärare, säger skolkommunalrådet Olle Johansson (S).

Men river man och bygger ny förskola får den kommunala grundskolan fortsätta att betala höga hyror för en stor del av elevpengen. Olle Johansson skulle hellre se att Vrinneviskolan såldes till den muslimska friskolan.

-Jag ser hellre att de barnen finns i bra skollokaler med en bra skolgård, för det är inte alla fristående skolor som satsar på skolgårdar och det här är en bra skolgård.

Inga fler lärare

Sören Karlsson som är chef på lokalförsörjningskontoret vill inte idag säga vad som kommer att hända.

-Om vi kommer fram till att vi inte ska bygga egen förskola då är det en möjlighet, säger han.

Och då blir det inga fler lärare och Isam Bardakqji får leta större lokaler på den privata marknaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.