Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Palmgren är barn- och utbildningschef vid Söderköpings kommun. I klippet berättar han om kommunens mottagande av ukrainska flyktingbarn i skolåldern. Foto: Axel Brantemo/SVT

Lärare och lokaler för ukrainska skolbarn står redo i Östergötland

Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina har pågått i drygt en månad – och flyktingar från landet har nu börjat komma till Östergötland. Enligt SVT Nyheter Östs kartläggning anser de flesta kommuner att de står väl rustade för att ta emot ukrainska flyktingbarn i skolåldern.

I SVT:s enkät uppger de flesta kommuner i Östergötland att det finns lokaler för att kunna bedriva undervisning för de ukrainska flyktingbarnen. Åtvidabergs kommun uppger att de kommer starta två nya förberedelseklasser – Vadstena kommun uppger att de också kan komma behöva starta en ny klass.

Finns utmaningar

De flesta av kommunerna som svarat på SVT Nyheter Östs enkät uppger att de för nuläget har lärare nog att möta det ökande elevantalet – men det finns utmaningar: Finspångs kommun arbetar med att sätta en lärarorganisation och Söderköpings kommun uppger att de har lärare med erfarenhet av att ta emot barn flyktingbarn – men saknar lärare som kan ryska eller ukrainska.

Kommit ukrainska lärare

Mjölby kommun uppger att de ser ett behov av att utöka bemanningen och Vadstena kommun säger att det inte är omöjligt att lärarkåren måste förstärkas genom att till exempel ta tillbaka pensionärer och gamla lärare till organisationen.

Norrköpings kommun säger att de fått information om att det finns ukrainska lärare bland de som kommit till staden och eventuellt kan det vara kompetens som behövs.

I Söderköpings kommun har de fått signaler om att flera som kommer till Sverige inte är intresserade av att gå i svensk skola. Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.