Foto: SVT

Skolverkets bibliotekskrav välkomnas

Publicerad

Det är bra om det blir strängare krav på kommunerna när det gäller skolbiblioteken. Det är reaktionen från Regionbibliotekets utvecklingsledare i Östergötland.

Kungliga bibliotekets undersökning om skolbibliotek visar att bara lite mer än hälften av landets grundskole- och gymnasieelever har tillgång till skolbibliotek. Östergötland ligger sämre till än rikssnittet, förutsatt att man räknar skolbibliotek som har en heltidsanställd skolbibliotekarie.

– Det beror lite på vad man lägger i defintionen av vad ett skolbibliotek är, säger Lisa Ekman, utvecklingsledare på Regionbibliotek Östergötland.

Om man inte har så hårda kriterier, som en heltidanställd bibliotekarie, så tror Ekman att Östergötland får samma resultat som landet i övrigt.

Viktigt med lika förutsättningar

Lisa Ekman välkomnar Skolverkets önskan om hårdare krav på kommunerna, framförallt för att det ska bli likvärdigt för eleverna. Det ska inte spela så stor roll vilken skola man går på. Tillgången till skolbibliotek ska vara likadan för alla.

Skolbiblioteken är extra viktiga eftersom deras utbud är anpassat just till unga och ofta kopplade till skolans vanliga undervisning. Att skolbiblioteken gör skillnad visar en undersökning som gjordes i Linköping för några år sedan.

– Eleverna som hade haft ett bemannat skolbibliotek hade bättre resultat på nationella proven i bland annat samhällskunskap, berättar Lisa Ekman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer