Östergötlands Sjukhusclowner Foto: SVT

Skräckfilm oroar sjukhusclowner

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag har skräckfilmen ”DET” premiär. Huvudkaraktären är en ondsint clown som spelas av svenske Bill Skarsgård. Det här har fått sjukhusclownerna att reagera eftersom de är oroliga för en repris på fjolårets rädsla för ”skräckclowner”.

I ett pressmeddelande skriver Östergötlands sjukhusclowner att de inte anser ”DET”, eller rollfiguren Pennywise, vara någon clown alls utan ett utklätt monster.

”Vi tar starkt avstånd från de som förra året gick runt och injagade skräck i barn och vuxna iklädda förvrängda clownmasker.”

Ingen polisiär fråga

SVT Öst har pratat med polisen som säger att de helst inte vill kommentera clownhysterin.

– Vi ser egentligen inte det här som en polisiär fråga. Inga ”clowner” kunde lagföras för några brott förra året. Vi vill heller inte skapa någon oro i onödan, säger Tommy Thorngren hos Polisen.

”Glädjespridare”

Sjukhusclownerna säger sig inte vilja moralisera mot skräckfilmer men vill lyfta fram det positiva arbete de gör på främst olika former av vårdinrättningar. De avslutar pressutskicket med: ”Låt oss hjälpas åt att ta tillbaka bilden av clownen som barnens vän och glädjespridare”.

LÄS MER: Clowner varnar för att filmen ”Det” förstör deras arbete

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.