HannaSofie Pedersen, avdelningschef på SGI. Foto: SGI och Tobias Holmqvist/SVT

Skredrisk vid Motala ström ska kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Motala ström i Östergötland och Viskan i västra Sverige är de två vattendrag som SGI, Statens geotekniska institut, prioriterar när skredrisk ska kartläggas. Arbetet med detta ska inledas under 2020.

Sedan 2009 har Statens geotekniska institut; SGI, kartlagt vattendrag för att se om det finns risk för jordskred. Den större kartering de håller på med nu sker vid Ångermanälven.

– Vi prioriterar potentiellt förorenade områden. Om det inträffar skred där så kan ju föroreningarna följa med ner i vattnet och spridas, säger HannaSofie Pedersen som är avdelningschef på SGI.

Industristaden

Motala ström som rinner genom den gamla industristaden Norrköping ses därför som ett område där SGI misstänker att det finns föroreningar.

– Var vi ska inleda undersökningarna kan jag inte säga än. Vi ska börja med att titta på underlagsmaterial och förutsättningar. Sedan kommer karteringen hålla på i några år.

Samhällskonsekvenser

Strömmen har geologiska förutsättningar, med finkorniga jordar som lera och silt, som tidigare karterade områden vid Göta älv, Norsälven och Säveån. Prioriteringen styrs av hur förutsättningarna för skred ser ut och vilka samhällskonsekvenser det skulle kunna få.

Numera tittar SGI också på modeller för att se vad klimatförändringarna kan innebära för skredrisken.

– Förhöjda vattennivåer och ökade flöden i vattendrag kan ge ökad erosion och höja skredrisken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet