Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från polisens förundersökning på det helautomatiska vapen mannen tillverkat. Shantu Wahlgren är försvarare åt den misstänkte. Foto: Polisen / Patrik Widegren/SVT

Skrev ut och tillverkade automatvapen – ”Har ett intresse för design”

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man från Gotland åtalas nu misstänkt för grovt vapenbrott – det efter att ha skrivit ut och tillverkat en kulsprutepistol. Mannen ska även ha haft 216 stycken militära patroner.

Den misstänkte 26-åringen anmälde sig till polisen i Visby i slutet av januari i år. Han säger i förhör att han tillverkat och sålt 3D-printade vapen och att det var ett rop på hjälp att anmäla sig själv.

– Det var han som angav sig själv och tog med sig det 3D-printade vapnet som är aktuellt i åtalet och åkte till polisstationen, säger Shantu Wahlgren, försvarsadvokat.

Gotland

Kulspruta och patroner

Nu åtalas han misstänkt för grovt vapenbrott. Åtalet gäller att mannen ska ha tillverkat och innehaft ett helautomatiskt 3D-printat skjutvapen. Vapnet var utformat som en kulsprutepistol och mannen hade dessutom tillgång till militär helmantlad ammunition – totalt 216 patroner.

– Att man på det här sättet kan tillverka fullt dödliga vapen är oroväckande, säger Mats Whilborg, åklagare.

I förhör säger mannen att han hittat de militära patronerna på en skjutbana på Gotland och att han tillverkat och sålt vapnen för att bland annat finansiera sitt spelmissbruk. Han erkänner brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet