I klippet berättar länsarkivarie Albin Lindqvist mer om skarpskytterörelsens tid. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Övergivna skjutbanor kartläggs: ”Skytte var något av en folksport”

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha varit en stor folksport under 1900-talet, både för män och kvinnor, så svalnade intresset för skytte och många skjutbanor i landet lämnades åt sitt öde.

För att visa hur utbredd skytterörelsen var en gång i tiden vill nu Östergötlands Arkivförbund kartlägga länets alla skjutbanor.

Vi möts av nedgångna byggnader, uppväxta träd och rostiga måltavlor när vi besöker Söderköpings nedlagda skjutbana.

– Det här är bara ett exempel på alla skjutbanor som har funnits runt om i landet. Verksamheten upphörde här för många år sedan och naturen har tagit över på den gamla skjutvallen, säger Albin Lindqvist, länsarkivarie på Östergötlands Arkivförbund. 

Söderköping

”Alla hade en egen skjutbana”

Under början av 1900-talet och framåt var skytte en populär och utbredd sport, där nästan varje socken hade sin en egen skjutbana. Men tiderna förändrades och Albin Lindqvist kan se en koppling med kalla krigets slut i början av 90-talet.

– Jag ser ett samband med hur försvaret förändrades och hemvärnet, som tidigare försåg många skytteföreningar med billig ammunition, upphörde med sina leveranser. Då blev det plötsligt väldigt dyrt att hålla på med mauserskytte och intresset försvann, säger han.

Från att ha varit en utbredd sport minskade intresset för skytte under 80- och 90-talet. Foto: Ringarums bildarkiv / Mixdala Skyttegille

Har du tips på nedlagda skjutbanor?

På många håll finns fortfarande övergivna markörgravar och skjutvallar som kan vara svåra att upptäcka. Därför vill nu Östergötlands Arkivförbund och Östergötlands Skyttesportförbund, få hjälp från allmänheten på hur många aktiva och nedlagda skjutbanor som finns i länet.

– Vi har hittills lyckats placera ut ett 100-tal skjutbanor på en karta men jag misstänker att det finns bra många fler. Syftet är ju att visa hur stor och utbredd den här sporten var en gång i tiden, säger Albin Lindqvist.

I klippet ovan berättar länsarkivarie Albin Lindqvist mer om skytterörelsens tid.

Ett 100-tal skjutbanor har hittills placerats ut på en karta, men länsarkivarie Albin Lindqvist tror att det finns många fler. Foto: Google Earth

Vad är mauserskytte?

Gevär 6,5mm, eller Mauserskytte som det hette förr, är den äldsta skyttegrenen i Sverige med sin bakgrund inom militärt skytte.

Mausern var standardgevär inom Svenska Försvaret från 40-talet, men är nu utfasat och har sedan början av 2000-talet endast använts i ceremoniella syften.

Hemvärnet använde Mauser fram till 1995.  Gevär 6,5mm finns som skyttegren både inom sportskytte och nationellt skytte.

källa: skjutbanorisverige.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet