Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Foto: Anders Wiklund /TT

Släktforskning för brottsbekämpning utreds

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill utreda om polisen ska få tillgång till dna-baserade släktforskningsdatabaser för att lättare kunna lösa brott, och ger den pågående biometriutredningen ett tilläggsdirektiv, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Metoden användes inom ramen för ett pilotprojekt för att hitta gärningsmannen bakom det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004.

”Kraftfullt verktyg”

”Släktforskningsmetoden har visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att identifiera personer som har gjort sig skyldiga till brott när dna-spår säkrats och andra utredningsmetoder inte räckt till”, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) i pressmeddelandet.

Dubbelmordet i Linköping

Ska redovisas nästa år

Utredningen som ska redovisas senast i februari nästa år ska ”utreda de komplexa dataskyddsrättsliga frågor som behöver lösas om släktforskningsmetoden ska kunna användas fullt ut”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet