Arkeoloigskt fynd i Ströja utanför Norrköping. Ett hästbelsag från en stor handelsplats. Foto: Arkeologikonsult

Arkeologiska fynd kan vara slavar som offrats

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologiska fynd från Ströja utanför Norrköping visar en handelsplats där fynd tyder på att det fanns kvinnliga slavar med ursprung utanför Skandinavien.

Norr om centrala Norrköping invid Bråviken och Loddby ligger Ströja som kommit att bli den första stora arkeologiska utgrävningsplatsen i samband med byggandet av Ostlänken.

Sällsynt stor forntida handelsplats

Här har arkeologerna funnit fornlämningar som tyder på en stormannagård från järnåldern och en vikingaby men nu också en stor handelsplats som kan ha samlat människor från hela Östergötland i början av 600-talet. Fynden består av spännen, klädedräkter, glas, pärlor, smycken, guld, arabiska mynt och hästutrustningar.

I anslutning till stormannagården som etablerades redan på 400-talet i Ströja verkar det ha förekommit någon form av blot. Arkelogerna har funnit två kranier och ett överarmsben med huggmärken.

Kvinnliga slavar

Kranierna har nu DNA-analyserats och resultatet tyder på att de tillhört kvinnor som inte hade sitt ursprung i Skandinavien. De kan ha varit slavar som tagits efter räder på kontinenten, flera hundra år före vikingatiden. Slavar som sedan kan ha offrats till gudarna enligt arkeologerna.

– Det är fantastiskt roligt att vi har möjlighet att undersöka resten av fornlämningen och årets resultat har redan överträffat alla förväntningar, säger biträdande projektledaren för Trafikverkets projekt Arkeologi Ostlänken, Magnus Djerfsten.

Kardonbanan orsk till utgrävningarna

Utgrävningarna beräknas bli klara i oktober och görs för att Trafikverket ska kunna bygga Kardonbanan. Det är en ny godsjärnväg som ska skapa utrymme för Ostlänken genom Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.