• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Harri Blomberg/Wikimedia

Slott beslagtaget efter konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Slottet ska betala Anders Sydborgs skulder på över 30 miljoner kronor.

Den 43-årige skrothandlaren Anders Sydborg köpte 2008 Ållonö slott i Östergötland för 21 miljoner kronor. Men efter att 2009 ha dragit på sig skatteskulder på över 13 miljoner så har han nu försatts i personlig konkurs.

Slottet ska betala skulder

Ållonö slott har återvunnits till konkursboet som det heter och konkursförvaltaren har nyligen omhändertagit fastigheten.

– Slottet kommer att säljas. I konkursen har anmälts skulder på över 30 miljoner, säger Hanna Vikström, advokat hos konkursförvaltaren.

Konkursförvaltaren och kronofogden besökte i fredags fastigheten utan förvarning för att säkra slottet och inventarier genom att sätta nya lås på slottet.  Samtidigt informerades Anders Sydborg och två andra som bor i hus på ägorna att de måste lämna senast 12 januari.

Alla måste flytta

– Anders Sydborg bor just nu i en fullt inredd sidobyggnad till slottet, ungefär som en villa, uppger Hanna Vikström.

Anders Sydborg säger i en intervju i Norrköpings Tidningar idag att han bor i ett gästhus, men att det inte är någon dräglig tillvaro.

”Slottet redan sålt”

Han uppger också att slottet redan är sålt för totalt 25 miljoner kronor. Det var 2012 och Anders Sydborg ska ha fått 1,7 miljoner och exhustrun 3,3 miljoner, resten ska vara lån som nya ägarens bolag övertagit, enligt Sydborg.

Skenavtal enligt konkursförvaltaren

Idag säger Hanna Vikström att det avtalet, som inte var fullbordat, bedöms vara upprättat för skens skull, dvs. ett skenavtal.

–Avtalet är dessutom reservationsvis hävt. Det bolag som påstås ha köpt slottet har alltså ingen rätt till det. Konkursboet är numera lagfaren ägare till fastigheten och nu ska det säljas så snart det är möjligt, säger Hanna Vikström.

Det anrika slottet har haft många ägare ända sedan 1300-talet bland annat de adliga släkterna Hamilton och Oxenstierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.