Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torsten Nilsson, stf museichef på Flygvapenmuseum, menar att de kommer behöva hitta andra sätt att nå sina besökare efter att den fria entréavgiften dras in. Foto: SVT

Flygvapenmuseum i Linköping förväntar sig färre besökare

Publicerad

Idag presenterade regeringen sin budget inför 2023 där ett av beskeden rör den fria entrén på statliga museer. Den ska dras in och beslutet börjar gälla redan vid årsskiftet.

 På Flygvapenmuseum i Linköping var beskedet väntat.

– Vi hade önskat att det inte kom så nära inpå men vi har varit förberedda på detta, säger Torsten Nilsson, stf museichef på Flygvapenmuseum i Linköping.

Fri entré på museer

Mindre pengar till kulturen

Årets kulturbudget minskar från 10,1 miljarder till 9 miljarder – en minskning med cirka 1,1 miljarder. Regeringen meddelar bland annat att den fria entrén på statliga museer dras in. Indragningen motsvarar drygt 99 miljoner kronor. Däremot kvarstår fri entré för barn och unga under 19 år.

Utöver Flygvapenmuseum har även det statliga museet Arbetets museum i Norrköping fri entré.

– Vi har valt att gå utanför reformen sedan tidigare och kommer därför behålla fri entré på museet, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.

Hör vad en möjlig entrébiljett kommer kosta på Flygvapenmuseum i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fri entré på museer

Mer i ämnet