Anders Fernemark, säkerhetschef i Linköpings kommun. Foto: Carl Larsson/SVT och Jeppe Gustafsson

”Sluta skjut” ännu inget för Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Linköping har drabbats av ett flertal skjutningar under senare tid. Två med dödlig utgång i stadsdelen Berga bara i år.

I Malmö var problemen än värre för några år sedan. Projektet Sluta skjut var ett av skälen till att skjutningarna där minskat med 70 procent från 2017 till 2020.

Enligt en utredning från Brå, Brottsförebyggande rådet, som universitetet i Malmö gjorde åt dem, kan modellen vara användbar i flera svenska städer.

Men i Linköping har man ännu inte tagit ställning till om Sluta skjut är något att satsa på.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Hör mer om detta med kommunens säkerhetschef, Anders Fernemark, i videon ovan.

– Det är ett stort frågetecken kring effekten. Vi gör ju andra saker. Vi har en dialog med andra myndigheter. Med civila, privata resurser, som finns i områdena. Men vi måste prioritera de områden vi anser vara utsatta och där har vi skapat brottsförebyggande grupper, säger Andes Fernemark, kommunens säkerhetschef.

Handlingsplan

– Och de här grupperna är inte grupper där vi träffas och dricker kaffe. Vi har en orsaksanalys och utifrån de problemen bestämmer vi åtgärd och vilken förvaltning som är bäst lämpad. Vi har en handlingsplan här och nu, men tittar också framåt.

Fernemark beskriver hur kommunen ser över platsers utseende och till exempel förbättrar belysning och ser över växtlighet för att skapa större trygghet.

– Vi tittar både på fysiska och sociala insatser. Vad kan vi göra för att ta tillbaka platserna. Varför ska vi låta oss styras? Någonstans måste vi kliva in och visa att det inte är acceptabelt. Och anmäla och rapportera det vi ser, till exempel till polis.

Områdesteam

Inom Sluta skjut är avhopparverksamhet viktigt. Vad tror du Linköpings kommun skulle kunna bidra med där?

– Vi har en avhopparverksamhet. Vi arbetar med att fånga upp unga personer för att de inta ska hamna snett. Så de inte blir yrkeskriminella och då ska hoppa av. Utan kunna skjuta in insatser tidigt.

Säkerhetschefen berättar hur de arbetat med en omorganisation för att få ut fler personer i de områden som drabbats av problem.

– Vi måste vara på plats därute, där det händer. Vi ska sjösätta områdesteam i Ryd, Berga och Skäggetorp. En vuxennärvaro av utbildade personer som kan visa på dörrar som kan öppnas upp. Det kan finnas möjligheter som många av de som behöver stöd inte vet om. Polisen kan inte göra allt själv. De har inte de resurserna.

Mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet