Foto: Polisens förundersökning

Slutet på Sveriges största muthärva

Uppdaterad
Publicerad

Muthärvan på Kriminalvården får ingen fortsättning. Högsta Domstolen tänker inte ta upp målet.

Högsta Domstolen tar bara upp fall om de är av principiellt intresse för hur brott ska bedömas i domstol i framtiden, men här finns inga sådana skäl. Det skriver domstolen i sitt beslut.

Dömd för mutbrott

Den före detta fastighetschefen från Östergötland dömdes i hovrätten till fängelse i tre år och sex månader. Han stod åtalad för grovt mutbrott tillsammans med en vän, en konsultföretagare, som i hovrätten dömdes till fängelse i två år och sex månader.

Muthärva inom Kriminalvården

Läs mer: Skärpt straff i muthärvan

Fastighetschefen skrev avtal med byggföretag som gällde stora projekt, bland annat nya fängelser. Avtalen gjordes utan ordentlig upphandling. Istället gick jobben till de företag som betalade stora summor till fastighetschefen och hans vän.

Drabbade Kriminalvården

Sammanlagt ska de på så sätt fått in 25 miljoner kronor. I och med att fastighetschefen inte gjorde ordentliga upphandlingar och därmed inte fick bästa pris, drabbade brottet Kriminalvården och staten.

Inblandade i härvan var också två andra män i 60-årsåldern. De dömdes till två års fängelse, respektive villkorlig dom.

Samtliga dömda hade överklagat till Högsta Domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva inom Kriminalvården

Mer i ämnet