EU-kommisionen är oroad och vi är oroade, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, om svinpesten. Foto: Göran Ekeberg & Karl Ståhl

”Smittan kryper allt närmare Sveriges gränser”

Publicerad

Afrikansk svinpest sprider sig i Europa sedan ett par år tillbaka, och den kommer allt närmre Sverige. Länsstyrelsen varnar nu för att den kan ge allvarliga konsekvenser för grisnäringen i Östergötland.

Virussjukdomen drabbar tamgrisar och vildsvin. Symtombilden ärdensamma som vid klassisk svinpest. Om afrikansk svinpest kommer in i Sverige skulle det bland annat innebära att export av grisköttoch avelsmaterial från grisar stoppas, uppger Länsstyrelsen iÖstergötland.

– Grisnäringen är viktig för Östergötland och vi ärrädda att den skulle ta stor skada om vi får in svinpesten iSverige, säger Helen Loor, länsveterinär på LänsstyrelsenÖstergötland, i ett pressutskick.

Smitta påträffad i Tjeckien

Sverige har aldrig haft något fall av afrikansk svinpest. Sjukdomenfanns däremot under många år i andra delar av Europa och då främstpå den iberiska halvön, men bekämpades med framgång under1990-talet, utom på Sardinien där smittan kvarstår fram till idag.

Sedan 2007-2008 sprids afrikansk svinpest åter i Europa frånGeorgien via Ryssland, Ukraina och Vitryssland och sedan 2014 äveni östra EU. I Litauen, Polen, Lettland och Estland har sjukdomen nulyckats etablera sig i vildsvinstammen med sporadiska utbrott ocksåhos tamgris, och sommaren 2017 påvisades den hos vildsvin även iTjeckien.

Åtgärder utan verkan

– Trots åtgärder har man intelyckats få stopp på spridningen. EU-kommisionen är oroad och vi äroroade, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på StatensVeterinärmedicinska Anstalt, SVA.

I och med fallet i Tjeckienkommer nu smittan närmre områden i Centraleuropa och Västeuropa därdet finns väldigt mycket vildsvin.

– Utifrån ett europeisktperspektiv är det en mycket oroande utveckling. Smittan gjorde ettlångt hopp från västra Ukraina eller östra Polen, till Tjeckien,det är ett hopp på 40-50 mil. Det måste ha varit människorinblandad i den smittspridningen, säger Karl Ståhl.

Så spridsviruset

Viruset sprids genom direktkontakt mellan djur, men ocksåvia kläder, skor, fordon och köttprodukter. Rått kött ochköttprodukter utgör en stor risk och kan lätt överföra smittan tillgrisar och vildsvin. De som varit i kontakt med grisar ellervildsvin utomlands kan också föra med sig viruset via sina kläderoch skor.

– Smittan kryper allt närmare Sveriges gränser. Därför ärdet viktigt att alla som rört sig i områden med svinpest ärnoggranna med vad de för med sig tillbaka. I värsta fall kan enkorvmacka slängd utmed motorvägen bli vårt fall, säger MariaCedersmyg på Jordbruksverket, i ett pressutskick.

Symptom hos sjukadjur

Akut form av afrikansk svinpest börjar med hög feber som följsav upphörd foderlust och nedsatt allmäntillstånd. Dräktiga suggorkastar, det vill säga aborterar, vanligen på ett tidigt stadium.

Huden blir ofta blåaktigt missfärgad på delar av kroppen. Gångenblir ostadig och okoordinerad. Andningssvårighet, ögonflöde,kräkningar, diarré samt blödningar från mun och ändtarm är andrasymtom som kan ses. I många fall ses dock inga andra symptom änplötslig död.

– Om man hittar döda vildsvin i naturen så vill vi attman rapporterar det till oss på SVA, avslutar Karl Ståhl.

Fakta: Så ska svinpesten hållas borta

• Tainte med kött eller köttprodukter av gris eller vildsvin frånländer där svinpest förekommer.

• Mata inte grisar med matavfall.

•Släng eller lämna inte matavfall i naturen eller vid rastplatserutmed vägar.

• Lägg inte matavfall innehållande kött ellerköttprodukter från gris eller vildsvin i öppna komposter.

• Besökinte svenska grisbesättningar inom 48 timmar efter jaktresa ellerbesök i utländska grisbesättningar.

• Använd gårdens egnaskyddskläder vid djurkontakt i Sverige.

• Tänk på attjaktutrustning, jakthundar, kött och obehandlade jakttroféerinnebär en smittorisk.

• Anmäl omedelbart misstanke om svinpest hosgrisar till veterinär.

• Anmäl ökad dödlighet bland vildsvin tillStatens veterinärmedicinska anstalt.

Källa: LänsstyrelsenÖstergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.