Foto: TT/arkivbild

Smittskyddsläkare: Östergötlands patienter på IVA har varit inlagda väldigt länge

Uppdaterad
Publicerad

Antalet coronapatienter inom intensivvården i Östergötland fortsätter att gå ned. Under tisdagen vårdades bara tre patienter inom IVA.
– De som är där har legat där väldigt länge. Man kan säga att det rör sig om i alla fall en till två månader, säger Karin Festin.

Kurvan i Östergötland fortsätter nedåt. Färre konstateras smittade och allt färre är i behov av intensivvård.

– Det är en väldigt tydlig trend neråt. Det varierar lite från dag till dag och det kommer fortfarande in nya fall, men vi är absolut inne i en nedåtgående trend. Vi ligger på en stabilt låg nivå och ser ingen tendens till ökning, säger Karin Festin som är biträdande smittskyddsläkare vid Region Östergötland.

Lugnt på äldreboenden

Regionen har fått rapporter från länets kommuner som vittnar om att det även är väldigt lugnt på länets äldreboenden. Enligt Karin Festin är det svårt att säga vad som ligger bakom den tydliga nedgången.

– Det hänger på att folk fortsätter att vara duktiga, håller avstånd och håller sig till de rekommendationer som finns. Att man stannar hemma om man är sjuk och har god hand- och hosthygien, säger hon.

Kommer den här trenden att hålla i sig?

Jag tror nog att det ser bra ut. Men man kan inte ropa hej förrän man är över bäcken. Men det finns ett arbete inom både regionen och länets kommuner där man förbereder sig för skolstart och att folk kommer tillbaka från semestern, säger Karin Festin.

Beror nedgången på att vi är så pass duktiga på social distansering?

– Det finns en stor medvetenhet. Sen är inte alla perfekta och vi kan alla bli bättre. Grunden är social distansering. Sedan går det inte att utesluta viss immunitet. Det är till och med väldigt troligt. Vi har inte sett några som återinsjuknar i covid-19, säger Karin Festin.

SVT Nyheter Öst har varit i kontakt med region Gotland som inte vill kommentera hur länge personen som vårdas inom IVA där har varit inlagd på grund av integritetsskäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer