Smörbulten sprids med rekordfart

Uppdaterad
Publicerad

Den svartmunnande smörbulten sprider sig med rekordfart i svenska vatten.

Nu uppmanar myndigheterna privatpersoner att höra av sig om de får upp fisken.

– Jag tror att folk kan ha fiskat upp den utan att de vet om det. Vi misstänker att den finns på fler platser, säger Sofia Brockmark, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Fisken upptäcktes första gången i Sverige i Karlskrona skärgård 2008. Sedan dess har den hittats i bland annat Göteborgs hamn, Visby hamn, Bråviken och troligen i Kalmarsund.

Ursprungligen kommer den från Kaspiska och Svarta havet och tros ha kommit till Östersjön genom fartygs ballastvatten. Fisken upptäcktes första gången 1990 i polska Gdanskbukten där den i dag är etablerad.

Den svartmunnande smörbulten ses som ett hot mot andra bottenlevande fiskar eftersom den konkurrerar om födan.

– Den kan också reproducera sig upp till sex gånger om året vilket är väldigt mycket. Det blir en obalans i ekosystemet, säger Brockmark.

Men det finns inte bara nackdelar med den svartmunnade smörbulten. Den kan bli föda för skarv eller torsk och abborre.

– I Polen försöker göra man den populär som matfisk. Jag har inte provat den själv, men tydligen är den ganska god, säger Sofia Brockmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.