Alla partier i Region Östergötland vill öka öppettiderna på vårdcentralerna. Alla vill också att vårdpersonalen på vårdcentralerna ska ha bättre kompetens att vårda äldre. Men vad skiljer partierna? Foto: TT

Snabbguide: Vad vill partierna i Region Östergötland?

Uppdaterad
Publicerad

DEL 1: Kvällsöppna vårdcentraler som har kunskap om sjukdomar som drabbar äldre. Så verkar det bli nästa mandatperiod – oavsett vem som får makten i Region Östergötland. Men vad skiljer egentligen partierna? SVT har frågat partiföreträdarna.

”Det tycker vi också.” Ja så skulle man kunna sammanfatta många av svaren från regionpolitikerna i SVT:s enkät.

Ökade öppettider på vårdcentralerna. Mer digitalisering. Och vårdcentralerna behöver bli ännu bättre på sjukdomar som drabbbar äldre. Där är partierna rörande eniga.

Val 2018 – #dinröst

Men vad skiljer partierna?

Många förslag upprepas – till exempel bättre arbetsmiljö och satsningar på psykiatrin – från parti efter parti. Men det finns förstås avgörande skillnader. Här kommer en kort sammanfattning av partierna i Region Östergötland.

Vilka tre frågor inom regionpolitiken är viktigast?

Vänsterpartiet:

Stoppa neddragningarna i vården. Förkorta arbetstiden för sjuksköterskor i dygnet-runt-verksamhet. Mer resurser till vårdcentraler och förlossningsvård.

Miljöpartiet:

Betonar digitala lösningar och en vård nära människan, till exempel mobila insatser och vård i hemmet. Klimatet, till exempel se till att upphandlingar är klimatsmarta och kollektivtrafiken fossilfri.

Socialdemokraterna:

Stärkta vårdcentraler, fler anställda och jämlik vård, bland annat dubbelt så många distriktsläkare på länets vårdcentraler och fasa ut hyrpersonal.

Moderaterna:

Korta köer, bättre villkor för medarbetare och ”få ordning och reda i den skenande ekonomin”.

Centerpartiet:

Psykisk ohälsa, vårdcentraler och digitalisering, kollektivtrafik.

Sverigedemokraterna:

Arbetssituationen, modernisera psykiatriska vården, ökad tillgänglighet.

Kristdemokraterna:

Stärka primärvården. Egen ambulanshelikopter och utveckla Stångådalsbanan.

Liberalerna:

Täppa igen ”pengaslukande hål”, prioritera psykiatrin, äldremottagningar.

Väntetiderna till specialistvård och barn- och ungdomspsykaitrin är långa i Östergötland – vad vill partierna göra åt det?

Snabbguiden fortsätter här

Köerna till den specialicerade vården är långa i Region Östergötland. Foto: Erik G Svensson / TT

”Målvärdet har inte nåtts sedan sommaren 2016.”

Ur Region Östergötlands delårsbokslut om köerna till den specialicerade vården

Läs reportaget om sjuksköterskan som slog larm och kirurgchefen som sa upp sig – vad vill partierna göra åt sjuksköterskebristen?

Fler snabbguider:

Väntetiderna till specialistvård och barn- och ungdomspsykaitrin är långa i Östergötland vad vill partierna göra åt det?

Privat vård? Statlig vård? Fler äldremottagningar? Kvällsöppna vårdcentraler?vilka partier tror på det?

Fler busslinjer på landsbygden? Ska regionen satsa på spelkultur och nycirkus eller breddkultur? här får du veta vilka partier som satsar på vad.

Läs reportaget om sjuksköterskan som slog larm och kirurgchefen som sa upp sig – vad vill partierna göra åt sjuksköterskebristen?

Snabbguiden baseras på en enkät som SVT har skickat ut till samtliga partier i Region Östergötland och som partiföreträdare har svarat på skriftligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet