Nu finns snabbguider för sociala medier på ”föräldriska”

Publicerad

Statens medieråd har nu lanserat snabbguider riktade till vuxna om de största sociala medier-plattformarna. Detta för att vuxna ska kunna undvika en ”cringe” stämning vid middagsbordet.

— Vi ser att det finns en klyfta mellan föräldrars insyn i ungas digitala vardag och den ökande medianvändningen bland unga. Förhoppningen är att dessa snabbguider för föräldrar kan hjälpa till att överbrygga den klyftan, säger Helena Dal, verksamhetschef för Information och vägledning på Statens medieråd, i ett uttalande.

Guiderna tar upp hur ungdomar kommunicerar på de olika plattformarna, samt vilka skyldigheter och rättigheter man har som användare ur ett juridiskt perspektiv.

Projektet är en del av Europarådets kampanj No Hate Speech Movement som syftar till att motverka näthat och rasism.

Här hittar du snabbguiderna.

Vad betyder ”cringe”?

Visa
  • Av engelskans cringe som i vardaglig användning förekommer som substantiv, adjektiv, verb och utropsord som uttryck för pinsamhet. (Källa: Institutet för språk och folkminnen: Nyord 2017)
  • Att vara cringe är när en vuxen är mer än pinsam och försöker använda ungas språk.
  • Att som vuxen ens använda ordet är cringe i sig.

Källa: Kulturnytt P1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer