Region Östergötland har sedan några veckor tillbaka återigen börjat provta patienter som läggs in. Det kan vara en av anledingarna till att siffrorna över antalet smittade har ökat, berättar Jens Raffelsberger. Foto: SVT/TT

Snart börjar höstens vaccinationer – men nya vaccin dröjer

Publicerad

De nya vacciner som ska ge bättre skydd mot de nya omikronvarianterna av covid-19 väntas dröja. Men trots det uppmanar region Östergötlands biträdande smittskyddsläkare Jens Raffelsberger till att ta de vacciner som erbjuds, för ett fortsatt bra skydd mot viruset.

– Man ska inte tro att man ska vänta på eventuellt nya vaccin, de som finns är fortfarande effektiva, speciellt mot svår sjukdom och död. Vilket är det huvudsakliga syftet med vaccinet, att det förhindrar dödsfall, säger Jens Raffelsberger.

Ännu inte godkända

Från och med den 1 september kommer en höstdos av covid-vaccin erbjudas till östgötar över 18 år. Det kommer då vara de tidigare vaccinen som erbjuds fram tills att de nya blivit godkända. 

– De är ännu inte godkänt på europeisk nivå så det kommer säkert inte bli aktuellt här för oss förrän vid årsskiftet. Så man ska ta till vara på den vaccinationskampanj som börjar nu, säger Jens Raffelsberger.

Fortsatt ökad smittspridning

Bakom den fortsatt stigande kurvan och den allmänna smittspridningen finns flera faktorer. En kan vara att folk återgår till sina arbeten efter semestern. En annan kan vara att man inom regionen sedan några veckor tillbaka återigen testar alla inlagda patienter för covid-19. Men att smittspridningen ska nå tidigare toppnoteringar känner Jens Raffelsberger ingen oro över.

– Smittspridningen kommer att fortsätta, men jag är tveksam till att det kommer bli någon våldsam ökning, det tror jag faktiskt inte, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer