Ann-Sofi Laurin är projektledare på VKS Vindkraft Sverige AB Foto: SVT

Snart börjar vindkraftverk byggas i norra Östergötland

Publicerad

Försvarets krav gör det svårt att bygga vindkraftverk på många håll i Östergötland, men i norra delen av länet är det möjligt. I år hoppas ett företag kunna starta byggandet av 14 vindkraftverk en bit norr om Tjällmo.

– Parken är anpassad till precis vad vi får plats med inom precis det område som är fortsatt kvar för projektutveckling, berättar Lars Laurin, informationsansvarig och delägare i VKS Vindkraft Sverige AB.

Redan för nio år sedan satte VKS Vindkraft Sverige upp en mast för att mäta vinden i området. Från början var det tal om 25 vindkraftverk. Tillstånd gavs till slut för 16 kraftverk och eftersom två av de verken inte skulle bli lönsamma så kommer 14 verk att byggas. Företaget räknar med byggstart i år, men allra först handlar det om att röja skog och föreberedande markarbeten.

– Inom en två-treårsperiod kan jag tänka mig att det står vindkraft här, säger Ann-Sofi Laurin, projektledare på VKS Vindkraft Sverige.

Företaget projekterar alltså byggen av vindkraft men sedan kommer verken att säljas till någon, som i princip köper en helt färdig vindkraftpark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.