Tvisten tog sin början 2018 när staden förbjöd appens återvinningstjänst. Nu hamnar förbudet på tippen. Foto: TT

Snart måste du visa körkortet på återvinningscentralen

Publicerad

I Motala införs snart bommar och körkortskontroller på en anläggning, bland annat för att stävja inbrottstjuvar.

Nyligen tog vatten- och avfallsnämnden i Motala kommun ett beslut om att införa registrering vid återvinningscentraler i Motala och Vadstena, något som Motala Vadstena tidning var först med att berätta. Dessutom ska bommar sättas upp vid infarten till anläggningen.

Anledningen till beslutet är bland annat för att sänka hastigheterna på anläggningarna, men också för att många företag slänger skräp utan att betala.

– Många företag hävdar att de är privatpersoner och vår personal kan inte gå och kontrollera det här, då är tanken att de får betala för ett besök åt gången. Då blir det mer att man betalar för det man faktiskt slänger, säger Arvid Sjögedahl (S), ordförande i Motala och Vadstenas gemensamma avfall- och vattennämnd, till SVT Nyheter Öst.

Förhindra inbrott och stölder

Privatpersoner kommer att få registrera sig en gång och sedan visa körkortet då de vill slänga skräp.

– Körkortet har man oftast redan med sig så det är en bra registreringsmodell, säger Arvid Sjögedahl.

Tanken är att legitimeringen ska kunna förhindra inbrott och stölder.

– Då minskar risken för att de ska kunna åka in och reka. Själva inbrotten sker för det mesta på nätterna, men det är vanligt att de som jobbar på anläggningarna ser misstänkta så att säga som inte slänger något utan åker runt och kollar, säger Arvid Sjögedahl.

Inte ovanligt med inbrott och hot

I en rapport från Avfall Sverige framgår det att stölder, inbrott och hot inte är ovanliga på landets återvinningscentraler. Framförallt elektronik likt mobiltelefoner och datorer, metaller och återbruksvaror är eftertraktade.

Arvid Sjögedahl har inga siffror på hur det ser ut i kommunen, men menar att det oavsett är kostsamt att betala för det som förstörs vid inbrott.

– Det jag får till mig av tjänstemännen är att de relativt ofta får laga och fixa, sen vet inte jag om det är en gång i veckan eller en gång i månaden.

Bygga ut och återbruk

Först ut att få bom och registrering är Tuddarps återvinningscentral i Motala. Förändringen kommer att ske då anläggningen byggs om.

– Vi har ingen fastställd tidsplan, men förhoppningen är att det ska stå klart till nästa höst om vi har tur, säger Arvid.

Tanken är att bygga ut anläggningen samtidigt som den byggs om. Bland annat ska en inslussningsdel byggas där farligt avfall och återbruk kan lämnas in.

– Där ska man kunna återbruka sådant som egentligen inte är trasigt, men som folk inte vill ha så att organisationer kan komma dit och hämta.

När Motala fått sin nya återvinningscentral är det tänkt att även Borensberg och Vadstena ska få en liknande lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.