Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialtjänsten i Skäggetorp satsar på att motverka falska rykten – ”man ska inte behöva vara rädda för oss”, säger samordnaren Malin Wiggur. Hör mer i klippet. Foto: SVT/Linnea Burén

Socialtjänsten i Linköping flyttar till bostadsområden: ”Ska inte behöva vara rädda för oss”

Publicerad

Socialtjänsten i Linköping ska flytta ut från centrum och öppna upp i bland annat Ryd och Berga. Målet är att komma närmre invånarna och skapa tillit. Sedan ett år tillbaka finns redan socialtjänsten på plats i Skäggetorp som nu satsar på att motverka falska rykten om verksamheten.

Desinformationskampanjer har varit ett stort problem för socialtjänsten sedan några år tillbaka. I sociala medier sprids falska rykten som bland annat handlar om att socialtjänsten kidnappar barn.

– Det finns rykten om att vi kidnappar barn om de har en smutsfläck på tröjan eller för att föräldrarna inte gett dem den senaste telefonen, säger Malin Wiggur enhetssamordnare på socialtjänsten i Skäggetorp.

Socialtjänsten i Skäggetorp satsar nu på att motverka falska rykten och försöker bli mer synliga i sitt arbete.

– Man ska inte behöva vara rädda för oss, säger Malin Wiggur.

Socialtjänsten görs om

Sedan ett år tillbaka har Socialtjänsten ett kontor på plats i Skäggetorp. Just nu sitter de i tillfälliga lokaler men nästa år flyttar de in på torget och nyligen beslutade politikerna om att socialkontor även ska öppnas upp i bland annat Berga och Ryd.

– Jag tror att det kommer få en väldigt positiv effekt. Det ser vi av bara den korta tid vi varit på plats i Skäggetorp, säger Malin Wiggur.

Hör mer om socialtjänstens nya satsning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.