Socialstyrelsen riktar kritik mot Vrinnevi-läkare

Publicerad

I december 2009 avled en man på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Det visade sig senare att patienten hade fått en felaktig diagnos. Nu riktar Socialstryrelsen kritik mot den ansvariga läkaren.

I december 2009 kom mannen via ambulans till akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset med buksmärtor. Mannen som vid ett tidigare tillfälle hade behandlats för så kallad familjär medelhavsfeber ordinerades med smärtlindrande. Efter en knapp timma på akutvårdsavdelningen blev patienten plötsligt kraftigt illamående och kräktes.

Besvären utvecklades till att mannen upplevde smärtor i ländrygg och kring ena njuren samt hade svårigheter att kissa. Patienten blev fortsatt behandlad med smärtlindrande utan att en ny läkarundersökningen genomfördes. Tillståndet kom senare att försämras och till slut avled mannen av vad som i obduktionsprotokollet uppgavs vara cirkulationssvikt. Efter dödsförklaringen fick ansvarig sjuksköterska i uppgift att kontakta närmast anhörig och ringde då mannens bror, trots att han hade en fru. 

Socialstyrelsen riktar kritik mot läkaren och menar att det borde ha genomförts en noggrannare uppföljning av patientens symtom. Man är även kritisk mot att vårdpersonalen inte heller uppmärksammade att mannens symtom kunde tyda på någon annan diagnos än den misstänkta, och trots att mannen försämrades gjordes aldrig någon förnyad läkarbedömning.

Socialstyrelsen konstaterar att rutiner angående rond inte följdes vilket kan ha orsakat bristen på uppföljning av patientens symtom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.