Theres Stark, VA- och renhållningschef i Söderköpings kommun. Arkivbild. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Söderköpings kommun hotar med att stänga av vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av vatten har stigit kraftigt i områdena Västra Husby, Snövelstorp och Luddingsbo utanför Söderköping. Kommunen hotar nu med att stänga av vattnet om inte förbrukningen minskar.

– Vårt vattenverk hinner inte med att producera de mängder som går åt just nu. Ser vi inte nån minskning kan det bli så att vi i värsta fall är tvungna att stänga av vattnet och istället sätta ut vattentankar. Därför måste alla i området dra i handbromsen, hårt och omedelbart, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef i Söderköpings kommun.

Man jobbar med att öka produktionskapaciteten, men fram tills att det finns en lösning uppmanas de som har kommunalt vatten i områdena att tänka till kring sin vattenförbrukning.

Söderköping

Inga pooler får fyllas

Som läget är nu kommer man inte att tillåta att pooler fylls. Om vattnet måste stängas av så kommer det vara avstängt tills nivåerna i vattenverket har höjts igen.

Kommunen kommer att informera om en eventuell avstängning på kommunens webbplats och facebooksida, samt i kommunens VA- och renhållningsapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet