Foto: Fredrik Sandberg, TT

Solceller fortsätter öka – 44 000 i landet

Publicerad

De nätanslutna solcellsanläggningarna steg med nästan 19 000 förra året och uppgick därmed till totalt 44 000 i hela landet. Linköping är en av de kommuner i landet med störst installerad effekt.

Majoriteten av den installerade effekten för 2019 kommer från anläggningar under 20 kW, vanligtvis mindre solcellsanläggningar på till exempel villatak.

– Under året har det alltså byggts väldigt många mindre solcellsanläggningar. Antalet småskaliga producenter ökar, så nu när vårsolen lyser kommer allt fler fastigheter kunna använda sig av sin egen el, säger Elin Larsson, analytiker på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Linköping

Den största installerade effekten finns i kommuerna Göteborg, Uppsala och Linköping. Varje kommun hade 2019 en installerad effekt på över 15 MW. Enligt Energimyndigheterna är det just i storstäderna som solceller växer mest. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få koll! Så funkar solceller – på 60 sekunder Foto: Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet