Foto: Patrik Widegren

Solcellsägare på Gotland lagrar egen el

Uppdaterad
Publicerad

Sedan energibolaget Gotlands Energi (Geab) sagt nej till att koppla in fler elproducenter på sitt nät, så har mångas planer på att skaffa solceller stoppats. Men en lösning kan vara att själv lagra strömmen.

Novembersolen skiner på husets solceller i Hörsne på mellersta Gotland. Strömmen de alstrar och som inte använts av hushållet självt har hittills gått ut på Geabs nät för att användas av andra.

Men nu har ägarna sett till så att de kan spara strömmen i ett batteri.

– Här kan jag lagra upp ström i , ja hur länge blir det, undrar fastighetsägaren Bo Hammar och vänder sig till Joakim Granberg från företaget Solar Supply som varit med och installerat batteriet.

Bo Hammar. Foto: Patrik Widegren

– Det är ju en dygnsprodukt, kan man säga. Du kan inte lagra energin vecka för vecka, utan du laddar upp dagtid och förbrukar under kvällar och nätter, säger Joakim Granberg.

Ett dilemma med solceller har varit att man måste använda strömmen direkt.

– Är det en solig varm dag så är du ofta inte hemma. Antingen är du på jobbet eller på stranden. På kvällen kommer du hem, då går solen ner, men då startar du spis och tvätt- och diskmaskin och börjar förbruka el. Så det blir ju en obalans. Soliga dagar så får man ett överskott som man som konsument oftast inte kan nyttja, säger Joakim Granberg.

Stopp för fler solceller i elnätet

Idag har många därför panelerna kopplade till elnätet så att man får en ersättning för överskottselen som går ut där. Men för att öka driftsäkerheten och minska antalet strömavbrott så har Geab satt stopp för fler solceller i sitt elnät efter juni 2018. Batterier kan nu bli en väg runt problemet.

– Gotland är ju det bästa solcellslänet i landet, säger Bo Hammar som tillsammans med frun Karin hädanefter kan använda solenergin på ett bättre sätt.

– Då behöver man ju inte ha dåligt samvete för att man har något elektriskt påslaget på kvällarna. Hittills har jag ju passat på när solen skiner att använda tvättmaskin och dammsugare, säger Karin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.