Foto: Patrik Widegren

Stridsgrupp Gotland saknar el och vatten

Uppdaterad
Publicerad

Om två veckor kommer de första delarna av stridsgrupp Gotland komma till ön. Men den garnison som de ska använda är inte klar. Tills vidare får de använda sig av tillfälliga lösningar.

Ännu har inte 18:e stridsgruppen, eller stridsgrupp Gotland, kommit på plats. Därför turas fortfarande olika fastlandsförband om att finnas på ön. Lv6 är det sista tillfälliga förbandet. Just denna dag då SVT Nyheter Öst gjorde ett besök hade soldaterna till uppgift att patrullera i Visby.

– Jag tycker att det är viktigt att visa Visbyborna, gotlänningarna och hela Sverige att vi är beredda att försvara varje del av landet, säger Fredrik Johansson, plutonchef.

TV: Stridsgrupp Gotlands garnison saknar el och vatten

Från den 1 juli ska de första delarna av stridsgrupp Gotland finnas på ön permanent. Det handlar om 25 officerare och cirka 90 soldater. Då blir det alltså Gotlands ”egna” militärer som ska synas på gatorna.

Soldater på övning i Visby Foto: SVT

– Det som blir en skillnad är att det blir ännu mer ”vardag” med soldater på Gotland, säger Mattias Ardin, chef för Försvarsmaktens ledningsgrupp på ön och fortsätter:

– Vi kommer att stöta på de här soldaterna och befälen i en massa andra sammanhang där vi inte har sett de andra soldaterna. De blir nu folk som bor och lever och har sina familjer på Gotland, det blir en större integrering med samhället, säger han.

LÄS MER: Nu byggs lokaler för miljarder åt försvaret

På Tofta skjutfält byggs soldaternas arbetsplats. Den kommer att byggas i flera etapper och hela garnisonen ska stå klar först år 2020. Den första etappen skulle dock varit klar nu men på grund av överklagade bygglov saknas till exempel fortfarande el och vatten.

Garnisonen är långt ifrån klar Foto: SVT

– Det är en utmaning att det i vissa avseenden inte blir riktigt så bra som vi hade tänkt oss. Det pågår arbeten nu för att hitta tillfälliga lösningar så att arbetsmiljön för de som ska jobba här på Tofta blir tillräckligt bra. Men vi har respekt för den process som finns kring bygglov, och överklaganden, säger Mattias Ardin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet