Solcellsanläggningarna i Ödeshög ger högst effekt per invånare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Solenergin på uppgång i Östergötland

Publicerad

Solcellskapaciteten i Östergötland ökade förra året med 57 procent, jämfört med 2017, det visar statistik från Svensk solenergi.

Störst effekt per invånare ger solcellsanläggningar i Ödeshög som också har en topplacering i hela landet på fjärdeplats av landets 290 kommuner.

– Intresset för att installera solceller bara ökar i Sverige. De vanligaste skälen är att långsiktigt sänka sina energikostnader samt en vilja att bidra till förnybar elproduktion i Sverige för att tackla klimatförändringar, säger Johan Lindahl, talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

Totalt fanns det vid årsskiftet 25.500 solcellsanläggningar i Sverige varav nästan 1.800 fanns i Östergötland, och intresset fortsätter att öka – samtidigt som priserna för solcellinstallationer sjunkit med 75 procent sen 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.